There should have been a library

La biblioteca di Curno, in provincia di Bergamo, progettata dallo studio Archea si inserisce all’interno di un’area scolastica preesistente e attraverso la sua conformazione ricrea un inedito spazio teatrale, una cavea gradonata  che costituisce la morfologia della struttura stessa offrendo un ulteriore spazio vivibile per la comunità. L’edificio è così fruibile in ogni sua parte, compreso il tetto e quella che è la sua facciata principale.

The library of Curno, near Bergamo, designed by Archea studio fits in a pre-existing school area and through its shape it recreates a theater space, a terraced cavea that represents the morphology of the structure offering additional livable space for the community. In this way the building is enjoyable in all its parts, including the roof and its main facade.

biblioteca curno

biblioteca curno archea

Pensato per ospitare una biblioteca e un piccolo auditorium, l’edificio si presenta come un monolite, quasi un reperto archeologico di una civiltà antica. Suggestione che nasce principalmente dal materiale utilizzato, un cemento lasciato a vista ma pigmentato con dell’ossido rosso, la cui cromia risulta disomogenea e fa sembrare le superfici leggermente logore dal passare del tempo.

Designed to be a library with a small auditorium, the building looks like a monolith, almost an archaeological find of an ancient civilization. This suggestion comes from the material used: a concrete which is left exposed but pigmented with red oxide, whose color scheme is inhomogeneous and it makes the surfaces look slightly worn by the passage of time.

biblioteca curno archea

Anche la forma è particolarmente suggestiva e rievocativa della funzione che l’edificio assolve: un libro aperto sulle cui pareti verticali sono state incise delle lettere a bassorilievo.

Even the shape is particularly striking and reminiscent of the function that fulfills the building: an open book on whose walls were engraved some letters in bas-relief.

biblioteca curno-arkitalker

Purtroppo ciò che si può ammirare è solo questo.

Non so se la biblioteca prenderà mai vita e verrà ultimata, ciò che mi rattrista è che il concept e l’intervento fin’ora realizzato sono molto interessanti ma a quanto pare per il momento rimarrà lì come una potenzialmente bella architettura a far da sfondo per i graffiti.

Unfortunately, everything that can be seen is just that.

I do not know if the library will ever take life and will be completed, what saddens me is that the concept and the intervention achieved until now are very interesting but for now it seems it will remain there as a potentially beautiful architecture left as a backdrop for graffiti.

biblioteca curno archea

http://www.archea.it/biblioteca-e-auditorium-di-curno/

http://www.ecodibergamo.it/stories/Cronaca/392986_curno_dopo_15_anni_la_biblioteca_non_pu_ancora_aprire/

Advertisements
Comments
One Response to “There should have been a library”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: